Shuji Kogi a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor

Shuji Kogi a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor

Pentru susţinerea Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru facilitarea schimburilor teatrale între Sibiu şi Japonia şi a prezenţei voluntarilor japonezi în Sibiu, dar și pentru contribuţia la înfrăţirea între Sibiu şi Takayama, domnul Shuji Kogi, secretar general al EU-Japan Fest Japan Committee, a devenit Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu în 2013. În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artelor spectacolului, pentru promovarea teatrului românesc peste hotare şi pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor culturale româno-japoneze, domnul Shuji Kogi a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria F „Promovarea culturii”.

Acordarea distincției a venit la propunerea domnului Constantin Chiriac, ca urmare a parteneriatelor de excepție dezvoltate împreună în ultimii 10 ani. Ceremonia a avut loc vineri, 9 decembrie 2016, la Ambasada României la Tokyo. Alături de E.S. Dna. Ambasador Tatiana Iosiper și dl. Shuji Kogi a participat și fiul acestuia, Tomohiko Kogi, fost actor al Teatrului Național „Radu Stanca” în perioada 2008 – 2013. Printre invitații la eveniment s-au numărat și Șeful Delegației UE în Japonia, dl. Ambasador Viorel Isticioaia-Budura, și cinci voluntari japonezi care s-au implicat în edițiile trecute ale FITS.

Directorul General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, domnul Constantin Chiriac a transmis un mesaj pentru domnul Shuji Kogi, la primirea acestei decorații.

În numele Festivalului Internațional de Teatru, al Teatrului Național „Radu Stanca”, al Școlii de Teatru și de Management Cultural, al Bursei de Spectacole și al Programului de Voluntariat dezvoltat între Festivalul Internațional de Teatru și EU-Japan Fest Japan Comitee, sunt onorat astăzi să salut gestul Președintelui României de a acorda cea mai înaltă distincție în domeniul cultural, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, domnului Shuji Kogi. 

Este o încununare dreaptă și binemeritată a muncii unuia din cei mai devotați și mai importanți purtători de mesaj cultural al Japoniei moderne în lume. Un om care și-a dedicat viața dialogului dintre cultura japoneză și marile culturi ale lumii. Grației Domniei Sale, excelența culturală a Japoniei a poposit din 1992 până în prezent în toate capitalele culturale europene, creându-se punți inimaginabile între culturi și oameni, dezvoltând relații educaționale, dezvoltând relații economice, întâlniri între oameni care au născut proiecte, care au adus emoție, care au adus viziune și care, dincolo de toate, au adus acea mare bucurie a întâlnirilor fundamentale. Îi sunt recunoscător pentru tot ceea ce a făcut în cooperarea pe care am avut-o, o avem și o vom avea între structurile pe care le conducem și culturile noastre. Sunt convins că acest Înalt Ordin de Merit Cultural în grad de Comandor va însemna un moment nu numai de recunoaștere, dar și de încurajare a ceea ce Domnia Sa a făcut de-a lungul timpului. Pentru noi toți, este un moment de mare sărbătoare.

„Am o imensă recunoștință pentru această distincţie ce strălucește asupra prieteniei care s-a dezvoltat între Japonia și România și între Japonia și Europa, prietenie creată prin artă, și pentru colaborarea noastră ce s-a extins de-a lungul timpului, începând cu Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007” a declarat Shuji Kogi.

La ediția din 2016, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a sărbătorit 10 ani de la înființarea Programului de Voluntariat Japonia care se desfășoară cu sprijin susținut din partea EU-Japan Fest Japan Committee din 2007. În decursul edițiilor FITS 2007 – 2016, programul a atras peste 130 de voluntari niponi care au întregit echipa organizatorică a festivalului.

Lasa un mesaj