Constantin Chiriac: ,,Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este o oază imensă de iubire”

Constantin Chiriac: ,,Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este o oază imensă de iubire”

Sibiul va deveni, în perioada 9-18 iunie 2017, un loc în care teatrul, dansul, muzica, poezia şi fabuloasele spectacole de stradă îşi dau întâlnire, înt-o veche cetate medievală, care timp de zece zile se va transforma într-o oază extraordinară de culoare, lumină, frenezie şi ritm.  Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din acest an va găzdui peste 3.278 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări, va cuprinde 503 evenimente care se vor juca în 71 de spaţii special amenajate. Despre toate acestea, am stat de vorbă cu Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional ,,Radu Stanca” Sibiu şi preşedinte FITS:

Reporter: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a ajuns la ediţia cu numărul 24. De ce această temă „Iubire"?

Constantin Chiriac: Este important să arătăm felul în care acest eveniment se implică în viaţa comunităţii şi cum răspunde în acelaşi timp provocărilor vieţii. Suntem într-o perioadă a lumii plină de tulburări, de dușmănii, de agresiuni, de terori şi de migrații. Și atunci, am considerat important să readucem în discuție ce înseamnă iubirea sub toate aspectele ei, această forţă uriaşă, care dă sens vieţii, care asigură viitorul, existenţa copiilor, familia. Iubirea este motorul a tot ceea ce simbolizează creaţia pe pământ. Avem nevoie acum mai mult ca oricând de acest sentiment. Astfel, trebuie să arătăm şi să atenţionăm, că Festivalul de Teatru de la Sibiu este o oază imensă de iubire.

Rep: Ce nume de artişti mari ai teatrului internaţional vor fi prezenţi în acest an la Sibiu? Dar companii?

C.C: Ca şi în ediţiile trecute, şi  acum, vom avea nume sonore ca: Robert Wilson sau Philippe Genty care vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, regizorul Charles Muller din Luxemburg, companiii ca ,,Hervé Koubi” din Franţa, ,,Baletul Flamenco Andaluzian”, ,,Brenda Angiel Aerial Dance” din Argentina, ,,Pippo Delbono” din Italia,  ,,Kibbutz Contemporary Dance” din Israel, ,,Shaoxing City Performace”, una dintre cele mai importante opere din China, ,,Ritualul tobelor coreene”, un spectacol extraordinar de muzică din Koreea, María Pagés din Spania, una dintre cele mai importante dansatoare de flamenco din lume, ,,Cântăreaţa cheală”, cel mai vechi spectacol în viaţă, care se joacă de 61 de ani, dar şi multe alte astfel de companii renumite de teatru, muzică, dans, circ de pe întreg mapamondul. De asemenea, vor veni 19, dintre cele mai importante şcoli de teatru din lume.

Rep: Ce noutăţi aduce FITS în acest an?

C.C: Vom dezvolta secţiuni noi, cum ar fi cea dedicată concertelor.  Astfel, acestea vor avea loc în şapte biserici cu orgă din Sibiu şi din împrejurimi, care au fost restaurate. De asemenea, în incinta Academiei Militare a Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, se vor juca pentru prima dată pentru militarii NATO, spectacole în limba engleză prin companiile din SUA, dar şi o reprezentaţie a studenţilor noştri.  Vom intermedia astfel un dialog între soldaţi şi civili. Este un gând foarte frumos, cred eu, pentru cei care ne apără.

 Rep: Cine va reprezenta teatrul românesc în cadrul acestei ediţii?

C.C: Vor fi prezente în festival nume mari ale scenei autohtone, de la Silviu Purcărete, la Alexandru Dabija, Marcel Iureş sau Bobi Pricop. De asemenea vor participa şi cele mai importante teatre ale momentului din România, printre care Teatrul Maghiar din Cluj, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul ,,Nottara” Bucureşti, Teatrul Naţional ,,Mihai Eminescu” din Timişoara. Vor veni foarte multe trupe independente, foarte multe şcoli de teatru din ţară, de la Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova, Iaşi şi bineînţeles şcoala de la Sibiu, care va prezenta un număr important de spectacole.

Rep: Teatrul independent va fi prezent în festival anul acesta?

C.C: În cele două săli de la Teatrul Gong, în Sala Goga, dar şi în alte spaţii special personalizate vor avea loc spectacole cu nume din această zonă. Ţinem foarte mult ca teatrul independent să fie prezent nu numai în cadrul festivalului cu reprezentaţii concrete, ci şi ca această mişcare să participe în cadrul Bursei de Spectacole, pentru că aceasta şi-a dovedit utilitatea de la an la an.

Rep: Teatrul japonez a devenit deja o tradiţie, o constantă în cadrul FITS.  Cu ce va încânta publicul de această dată?

C.C: Anul acesta, va fi prezent la  Sibiu, Yamamoto Noh Theatre din Japonia, cel mai vechi teatru din lume ca formă de expresie, care datează de peste 700 de ani. De asemenea vor veni câteva şcoli japoneze de teatru foarte importante şi o zonă de kabuki. Nu întâmplător, Teatrul Naţional ,,Radu Stanca” va prezenta în premieră un text kabuki, al celui mai vechi autor de astfel de scrieri, care se numeşte ,,Povestea prinţesei deochiate”, care va avea loc la Fabrica de Cultură, un nou spaţiu de joc.  Acest spectacol face parte din proiectul aniversării Jocurilor Culturale şi Olimpice de la Tokio din anul 2020. De asemenea, reprezentaţia va pleca anul viitor într-un turneu roata împrejurul Japoniei. Este un proiect ambiţios şi foarte frumos, dar care presupune şi o defăşurare extraordinară de forţe, o implicare de resurse umane şi financiare deosebite.

Rep: Cum s-a născut ideea campaniei ,,Fii parte din poveste”?

C.C: Echipa de PR în discuţie cu partenerii noştri au ajuns la acest concept. Sunt convins ca va avea un succes nebun, pe care dorim să îl extindem şi pe parcursul anului. Este o formulă foarte importantă de a implica publicul şi de a acorda o şansă să vadă lăuntrul teatrului, cum e scândura pe care actorii se urcă, cum e procesul de creaţie şi cum e să te adresezi unui auditoriu care aşteaptă miracole de la tine.

Rep: Cum reuşeşte Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu să rămână în top după atâţia ani şi chiar să depăşească aşteptările?

C.C:  Este o bătălie pe care o avem cu noi înşine. Nu este o muncă în valuri. Nu lucrăm pentru ediţii distincte. Avem deja realizat pentru 2018, aproximativ 70% din program. La fel se întâmplă şi pentru anii viitori. Totdeauna lucrăm concomitent şi căutăm să individualizăm festivalul în fiecare an. Există o echipă profesionistă, sunt programe foarte clar stabilite. Pentru fiecare departament sunt oameni implicaţi. Programul de Voluntariat este de asemenea foarte mare şi important, care crează energie, forţă şi supleţe festivalului. Nu trebuie uitată nici Întâlnirea Şcolilor de Teatru şi zona de ateliere care oferă şansa noilor artişti să se poartă afirma.  An de an apar noi surprize, pe lângă tot ceea ce înseamnă succes confirmat din ediţia precedentă, pentru că întotdeuna succesul generează succes. Totul se face cu multă îndrăzneală, mult curaj şi sacrificiu, dar şi rezultatele sunt pe măsură.

interviu realizat de:

Claudia BUIDAN

Lasa un mesaj