CONCERT EXTRAORDINAR ”ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET” la Sibiu

CONCERT EXTRAORDINAR ”ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET” la Sibiu

Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op 64 de Felix Mendelssohn Bartholdy și Simfonia nr. 11 în sol minor "Anul 1905" de Dimitri Șostakovici sunt cele două lucări din programul concertului pe careîl va susține la Sibiu Orchestra Română de Tineret. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Măcelaru iar solist va fi Marc Bouchkov. Evenimentul va avea loc luni, 26 iunie 2017, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19.00.

Născută la Sinaia, în vara lui 2008, Orchestra Română de Tineret s-a bucurat din start, de pregătirea competentă şi exigentă a dirijorului Cristian Mandeal.  După concertele din cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii (2008-2016), au venit imediat apariţiile de la Ateneul Român, ajungându-se la includerea ei pe afişul Festivalului Internaţional George Enescu, în anii 2011 şi 2013. În noiembrie 2011, Orchestra Română de Tineret a devenit membră a EFNYO  (European Federation of National Youth Orchestras), fiind invitată să susţină concerte la Paris şi Strasbourg, Berlin, în deschiderea Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache, la Auditorium-ul Santa Cecilia din Roma şi la Festivalul de vară de la Ravello (Italia), Viena, Bruxelles, Istanbul, Aix-en-Provence, Milano, iar anul acesta, a triumfat deja la Paris, Geneva, Lyon, Lille și Rouen, alături de dirijorul și compozitorul de origine română Vladimir Cosma. La pupitrul Orchestrei Române de Tineret au mai trecut şi alţi maeştri celebri: Horia Andreescu, Lawrence Foster, Kristjan Jarvi, iar printre soliştii acompaniaţi s-au numărat: Pinchas Zukerman, David Garett, Sarah Chang, Valentin Gheorghiu, Elisabeth Leonskaja, Liviu Prunaru, Marin Cazacu. Orchestra Română de Tineret este acum o nestemată a vieţii muzicale româneşti, şlefuită cu plăcere de dirijorul său permanent Cristian Mandeal şi îngrijită de părintele său spiritual, directorul Marin Cazacu.

Cristian Măcelaru este laureat al Concursului de dirijat „Georg Solti”, ediţia 2014.  În 2012 a obţinut „Sir Georg Solti Emerging Conductor Award”, iar în 2014 a fost desemnat „Solti Fellow”.  La aniversarea centenarului Georg Solti, în 2012, dirijorul a debutat la Carnegie Hall într-un concert alături de Valery Gergiev. În stagiunea 2013-2014 a fost invitat să dirijeze Gothenburg Symphony, Orchestra Radio Bucureşti, Chicago Symphony Orchestra şi concertul de deschidere al festivalului Caramoor cu Orchestra din St. Luck şi solistul Joshua Bell.  Cristian Măcelaru deţine funcţia de dirijor rezident la Philadelphia Orchestra şi pentru stagiunea 2014-2015 a avut pe agendă concerte cu Danish National Symphony Orchestra la Carnegie Hall şi, cu acelaşi ansamblu, un turneu în Danemarca, Germania şi SUA. A dirijat şi concertele ce se înscriu în cadrul evenimentelor aniversare dedicate compozitorilor Carl Nielsen şi Jean Sibelius.

Dezvoltarea artistică a lui Marc Bouchkov a fost marcată de numeroase premii internaționale. A câștigat Premiul I la "Concursul internațional de vioară Henri Koch", la concursul "European Young Concert Audition" și la "Queen Elizabeth Competition". În 2013, a câștigat Premiul I la "Concursul Internațional de Muzică Montreal" și a fost numit castigător al premiului "Stiftung Juventus". În 2014, Marc Bouchkov a interpretat concertul inaugural al seriei "Essentials" a Royal Concertgebouw Orchestra. Din 2014, Marc Bouchkov studiază cu Mihaela Martin în calitate de tânăr solist în cadrul unui curs post-universitar la Academia Kronberg. Artistul deține o vioară Jean Baptiste Vuillaume, din Paris, anul 1865.

Duminică, 25 iunie 2017, la Biserica Evanghelică din Piața Huet, tot în cadrul proiectului ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” va ava loc un ”Recital de trompetă cu orgă” susținut de  John McElroy (trompetă- SUA), Alexandru Szasz (trompetă - SUA) și Teodora Mitze-Cîrciumaru (orgă). În program sunt incluse compoziții semnate de G.P. Telemann, J. S. Bach, J. P. Loeillet, D. Buxtehude, J. C. Pezel și G.F. Handel.

Biletele pentru aceste evenimente se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, de luni până joi, în intervalul orar 12-16, sau în seara concertului, la intrarea în sală.

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Lasa un mesaj