Sesiune de admitere la școala sibiană de teatru

Sesiune de admitere la școala sibiană de teatru

 

Absolvenții de liceu pasionați de teatru, care își doresc o carieră în domeniul artistic, pot urma școala de teatru de la Sibiu, cea mai activă din țară.  În cadrul Departamentului de Artă Teatrală (DAT) al Facultății de Litere și Arte, Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, pentru anul universitar 2017-2018 sunt cinci specializări, trei de licență și două de master. Înscrierile pentru sesiunea de admitere din vară au început în 12 iulie și se vor încheia în data de 17 iulie 2017. Pentru cea din toamnă, acestea vor avea loc în perioada 9-12 septembrie 2017. Examenele pentru studiile de licență vor avea loc în sesiunea de vară, în data de 18 iulie, iar în cea din toamnă în 13 septembrie. Tinerii vor putea studia Actorie, Teatrologie - Management cultural și Coregafie.

 

La studiile de licență Actorie, studenții au șansa extraordinară de a lucra la clasă cu actori importanți ai naționalului sibian și cu renumiți regizori din domeniul artelor spectacolului național și internațional. Cursurile teoretice se vor îmbina cu cele practice, oferind viitorilor studenți o bază solidă pentru o carieră în acest domeniu. În timpul anilor de studiu, studenții realizează spectacole care participă la cele mai importante festivaluri studențești din țară și din lume. Tinerii care urmează specializarea Teatrologie - Management cultural primesc, încă din primul an de studiu, informații importante și valoroase despre tot ceea ce reprezintă un eveniment cultural în toată complexitatea lui, până la cele mai mici detalii. Ei lucrează împreună cu studenții de la Actorie ca asistenți de proiect și asistenți de producție, având totodată șansa participării ca voluntari la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante festivaluri din lume în domeniul artelor spectacolului. Toate activitățile practice beneficiază de un important suport teoretic oferit de o echipă didactică de excepție, printre care se numără profesorii George Banu, un teoretician extraordinar și un critic de talie mondială, Cristian Radu, coordonatorul General al Programului Sibiu CCE 2007 și președinte executiv al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu sau Stela Matioc, cadru didactic asociat și șefa serviciului Cultură, Sport și Turism din cadrul Primăriei Sibiu, care sunt doar o parte dintre profesorii care vor preda în cadrul aceste specializări. ,,Departamentul de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” este, de mulți ani, cea mai activă școală de teatru din România, iar relația sa strânsă cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu Teatrul Național ,,Radu Stanca” și cu Bursa de Spectacole de la Sibiu contribuie la configurarea unui fenomen teatral unic. În acest context, studenții noștri actori joacă pe scene importante ale lumii, de la Shanghai la New York, de la Moscova la Institutul Grotowski din Polonia și au șansa de a colabora cu cei mai importanți regizori ai momentului. Pe de altă parte, tinerii manageri culturali învață să organizeze astfel de evenimente și fac parte din echipa de organizare a FITS. Îi așteptăm cu drag pe toți tinerii interesați să ni se alăture la studiile de licență și masterat, pentru a face parte din această echipă fantastică!”, a declarat Ion M. Tomuș, directorul Departamentului de Artă Teatrală.

Profil nou

Coregrafia este noutatea aceste sesiuni de admitere. Această specializare oferă studenților șansa de a lucra cu profesioniști desăvârșiți în domeniu, de a efectua practica de profil în cadrul ansamblurilor profesioniste din Sibiu, în cadrul workshop-urilor din Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ori în cadrul prestigioasei China-CEEC Summer Dance Camp. Cei care se vor ocupa de viitorii coregrafi de la Sibiu vor fi, printre alții, Gigi Căciuleanu, dansator și coregraf de origine română, cu experiență pe cele mai importante scene de dans din lume și Adriana Bârză, profesoara de dans scenic al studenților-actori de la DAT. În cadrul acestei specializări, va fi o singură sesiune de examen, care se va desfășura în toamnă.

Viitori teatrologi și manageri culturali

La programele de masterat, examenul pentru specializarea Arta interpretării caracterelor dramatice, va avea loc în data de 20 iulie, respectiv 15 septembrie, iar pentru Teoria și practica managementului instituțiilor și evenimentelor culturale, în data de 18 iulie, respectiv 13 septembrie.  La studiile de masterat cu specializarea Arta interpretării caracterelor dramatice, studenții își vor perfecționa cunoștințele și experiența acumulate în cei trei ani de licență și au șansa realizării propriilor spectacole, care se vor juca și după terminarea celor doi ani de studii. Aici, studenții vor lucra împreună cu importanți regizori ai generației tinere, precum Bogdan Georgescu, Cosmin Chivu, Bogdan Sărătean, Eugen Jebeleanu și mulți alții. Cea de-a cincea specializare, masteratul în Teoria și practica managementului instituțiilor și evenimentelor culturale, continuă, la rândul ei, perfecționarea cunoștințelor din timpul anilor de licență și oferă posibilitatea integrării masteranzilor în echipa FITS, iar DAT oferă sprijin pentru conceperea, crearea și dezvoltarea propriilor proiecte și produse culturale, care reprezintă un start în cariera viitoare.

Lasa un mesaj