Formaţia sibiană E-an-na - locul II în finala internaţională Wacken Metal Battle

Formaţia sibiană E-an-na - locul II în finala internaţională Wacken Metal Battle

Wacken Open Air a depășit de mult statutul de festival de muzică rock. Este mai mult decât atât. Este o stare de spirit, un sentiment ca un virus care – odată intrat in trup devine imun. Wacken este un sat de mai puțin de 2000 de locuitori. Însă Wacken Open Air a transformat această localitate de o frumusețe idilică, într-un loc de pelerinaj pentru orice iubitor al muzicii rock. Se întâmplă în fiecare an, din 1990, iar ultimele 10 ediții au fost sold-out (75.000 de bilete vândute cu mult timp înainte de începerea festivalului).

Este greu ca din cele peste 150 de trupe trecute în program să îți faci o listă cu concerte ”preferate”. Este și mai greu să respecți acea listă.  De cele mai multe ori din câteva zeci selectate, ajungi să urmărești doar jumătate. Și asta pentru că atmosfera este unică. Iar dacă show-ul trupei X îl mai poți vedea peste o lună, un an sau doi, atmosfera din Wacken nu o mai găsești nicăieri.
Cu toate eforturile organizatorilor de a limita zonele în care se produce noroi, The Wacken Mud a fost de neoprit. A întregit atmosfera de festival. Atmosfera de Wacken. ”Toate trupele au oferit cele mai bune performanțe live, de la Amon Amarth, Avantasia, Alice Cooper (care au donat 10.000 de euro Fundației Wacken) la The Dillinger Escape Plan, Architects sau Saltatio Mortis. Alte momente interesante ale festivalului au fost oferite Status Quo și Europe sau moshpit-uri aprinse de trupe precum Kreator, Heaven Shall Burn. Dar cel mai important este să mulțumim celor prezenți pentru că au demonstrat încă o dată că acest festival a fost o sărbătoare a metalului și a comunității sale! Acest lucru a fost cel mai evident sâmbătă seara, când peste 75.000 de oameni au cântat interpretarea Motörhead a piesei "The Heroes" (David Bowie), onorândul astfel pe Lemmy și creând imnul W:O:A 2018” au transmis organizatorii la finalul festivalului.
Două două zile de ”luptă”, vineri au fost anunțate cele cinci câștigătoare Wacken Metal Battle, alese de un juriu format din peste 30 de membri. Din Germania în Iceland, din Argentinia până în SUA - 28 trupe au venit la Wacken pentru a arăta publicului, și juriului deopotrivă, că undergroundul este o sursă infinită de talente. România a participat pentru a noua oară ân acest concurs, iar de această data a fost reprezentată de către trupa sibiană E-an-na. Cun un spectacol exploziv susținut în fața a peste 7.000 de oameni, sibieni au cântat trei piese (”Șivoi”, ”Sârba ciobănească” și ”Codru”). Atât publicul cât și juriul au apreciat la maximum prestanța live a reprezentantei României, standul de merchandise fiind luat cu asalt la finalul concertului, formația ocupând în clasamentul final, locul 2 trupa Jet Jaguar din Mexic. ”Pentru noi a fost o experienţă de neuitat, o trăire pe care am savurat-o şi din care am învăţat. Am pornit cu gândul că, indiferent de clasarea noastră în Wacken Metal Battle, noi mergem la un concert deosebit, noi mergem să arătăm oamenilor ceea ce simţim. Iată că am ajuns pe locul II. Câştigul material e insignifiant comparativ cu experienţa de acolo, cu sentimentul pe care îl ai când cânţi pentru prima oară în faţa la 7.000 de oameni, când, până la finalul concertului, îi câştigi, îi faci să stea jos, să cânte şi să sară cu tine; sentimentul pe care îl ai când, după concert, lumea se buluceşte la standul improvizat de merch al trupei, la poze, autografe şi urări de bine, la strângeri de mână şi zâmbete sincere. Am obţinut asta de la un public total străin nouă, ceea ce ne-a confirmat că, prin muzica în care credem, putem ajunge oricât de departe ne-am propune. Ceea ce vom şi face”a declarant Andrei Oltean, voce și instrumente tradiționale E-an-na.

Lasa un mesaj