Mozaic Jazz Festival - Trei zile de jazz de cea mai bună calitate

Mozaic Jazz Festival - Trei zile de jazz de cea mai bună calitate

Ediția din acest an a proiectului Mozaic Jazz Festival este programată în perioada 10 - 12 noiembrie și reunește deopotrivă artiști consacrați, de renume, precum și trupe și artiști noi, care vin cu elemente inedite în show-urile live pe care le oferă. La edițiile anterioare, în cadrul Mozaic Jazz Festival au concertat nume ca Tord Gustavsen, Steve Coleman and Five Elements, Trilok Gurtu, David Krakauer, The Ploctones sau Jaga Jazzist.

Festivalul debutează vineri 10 noiembrie, cu recitalul lui Isfar Sarabski. Născut în Azerbaijan, a fost primul din țara sa care a adus acasă prestigiosul premiu câștigat în cadrul competiției de pian a Festivalului de la Montreux la doar 19 ani. Fiind nepotul unui renumit cântăreț de operă, Isfar a fost pregătit în muzica clasică, ceea ce explică modul în care abordează compoziții clasice foarte cunoscute, de la „Lacul lebedelor”, la compoziții ale lui Bach și Chopin, în interpetare acustică. În cadrul concertelor sale, piesele clasice se împletesc cu tango-uri Piazzola, standarde jazz și muzică pop. Isfar concertează singur sau cu orchestră, însă cele mai noi compoziții ale sale sunt realizate în stilul electro – jazz, pentru a reflecta anumite stări de spirit și gânduri intime ale artistului. Așadar, Isfar Sarabski este mereu surprinzător și nu poate etichetat.

Prima zi a festivalului se va încheia cu sonorități de jazz îmbinate cu muzica Orientului Mijlociu adusă la Sibiu de către Gilad Atzmon & The Orient House Ensemble. Chiar dacă și-a perfecționat stilul de jazz de-a lungul deceniilor petrecute în Marea Britanie, Gilad Atzmon este originar din Israel. Cântă la saxofon, la clarinet, precum și la diferite instrumente tradiționale din lemn. În anul 2003, albumul său, „Exile”, a fost numit cel mai bun album jazz al anului de către BBC. Pe parcursul carierei sale, a lansat 15 albume, cu compoziții care explorează diferite teme politice și în care se regăsesc influențele muzicii caracteristice Orientului Mijlociu. Ca parte din trupa Blockheads, Gilad Atzmon a colaborat cu numeroși artiști de renume, printre care Paul McCartney, Sinead O’Connor sau Robbie Williams. Ca artist solo, a colaborat în 2014 la albumul „The Endless River” lansat de formația Pink Floyd. Trupa The Orient House Ensemble a fost formată în 2000, alături de Asaf Sirkis și Oli Hayhurst. În prezent, din componența trupei fac parte Yaron Stavi (chitară bas), Frank Harrison (pian) și Chris Higginbottom (tobe). În această formulă, trupa susține frecvent concerte în întreaga lume și a produs 6 albume, dintre care cel mai recent este „Songs Of The Metropolis” din 2013.

Un proiect muzical inedit, Mn'JAM Experiment, va deschide ziua de sîmbătă, 11 noiembrie. Evenimentul este mai mult decît un concert, este un show multimedia, în care muzica se împletește cu artele vizuale, oferind un mediu interactiv pentru public și o experiență unică. Folosindu-se de diferite efecte vocale și improvizații, M nu este doar o cântăreață, ci devine practic un instrument care face parte din întreaga trupă, iar JAM este un maestru al improvizațiilor vizuale, pentru a crea un tot unitar la nivel vizual și muzical. Acest experiment muzical pune bazele unui nou tip de show, în care rolurile asumate de componenții trupei și posibilitățile pe care le oferă elementele vizuale multimedia sunt indefinite, oferind o platformă inedită de interpretare a muzicii jazz.

Steve Coleman and Five Elements revine la Sibiu ca headliner al Mozaic Jazz Festival, concertul fiind programat sâmbătă la ora 20,45. Celebrul saxofonist va lansa în fața publicului român noul său album: Morphogenesis. Albumul este rezultatul fuziunii între cele două mari pasiuni ale artistului – boxul și jazzul, arta pugilistică fiind prima pasiune statornică din viața sa. Deși tema boxului în jazz nu e una nouă, Miles Davis închinând un album campionului la categoria grea Jack Johnson, abordarea e personală, tatăl său îndrumându-i pașii lui Steve spre sala de box. Legătura complexă între mișcările pugilistului și linia melodică translatează legătura filosofică pe care acesta a găsit-o între sport și muzică chiar și pentru un profan al ambelor. Steve Coleman este un saxofonist și compozitor american, născut și crescut în South Side Chicago și adoptat de New York, loc în care la sfârșitul anilor ‘80 pune bazele, alături de alți muzicieni, mișcării M-base, subsumată stilistic jazzului. Influența sa asupra muzicii a fost comparată nu odată de mari muzicieni cu cea a lui John Coltrane, antrenând generații întregi cu viziunea sa muzicală. De altfel, în 2014, Steve Colemand a câștigat prestigiosul premiu “MacArthur Genius”, acordat de fundația MacArthur din SUA personalităților care au adus inovații în domeniile în care activează. La Sibiu, Steve Coleman revine alături de trupa cu care oferă reprezentații live de peste un deceniu, Five Elements.

Cea de-a treia zi de festival - și ultima, în același timp - va începe cu singurul grup românesc prezent pe afișul manifestării: Arcuș Trio. Trupa a fost înființată în anul 2015 de Alexandru Arcuș, împreună cu Marcel Moldovan și Adi Stoenescu. Trupa introduce în mod armonios elemente folclorice din muzica tradițională românească și balcanică în jazzul urban, însă se regăsesc și influențe de hip hop, R&B, post-prog și prog-rock, construindu-și astfel un stil propriu de interpretare. Albumul de debut, „Allotropy”, include 10 piese cu un sound inedit, care include o o paletă largă de stiluri. Numele albumului reprezintă termenul care este folosit pentru a descrie un element chimic care există în aceeași stare de agregare, dar în mai multe forme, care diferă prin proprietăți. La fel cum background-ul muzical al celor trei componenți ai trupei este diferit, la fel sunt și elementele utilizate pentru fiecare compoziție în parte, însă formează un album omogen.

Mozaic Jazz Festival se va încheia cu concertul lui Olli Hirvonen. Chitarist finlandez care și-a creat propriul stil de interpretare prin modul în care trece prin diferite stiluri muzicale, de la jazz, la rock și sound-uri experimentale, Olli Hirvonen a lansat albumul de debut, „Detachment”  în 2014 și a avut un turneu în SUA în calitate de Artist al Anului al Fundației Finlanda. Alături de Nathan Ellman-Bell, Marty Kenney, Luke Marantz , Walter Smith III și Adam O’Farrill a lansat anul acesta albumul „New Helsinki”. Olli Hirvonen a participat la numeroase festivaluri din Europa și din SUA împreună cu diferite trupe, însă a colaborat și cu artiști și trupe ca Donny McCaslin, NYC Jazzharmonic, UMO Jazz Orchestra, Fabian Almazan sau Alan Hampton. În 2016, a câștigat competiția de chitară electrică de la festivalul Montreux Jazz, iar în 2011 a fost nominalizat ca artist al anului la festivalul Pori Jazz.

Lasa un mesaj