Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste femei

Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste femei

„Centenarul femeilor din arta româ-nească: peste 850 de artiste femei“ este un proiect compus, constând în expoziție-cercetare, dezbatere, masă rotundă și publicație, produs de PostModernism Museum. Vernisajul are loc miercuri 8 noiembrie 2017 la ora 14.00 la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Str. Tribunei nr. 6, Sibiu. Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2017- 28 februarie 2018.

Expoziția este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării și două proiecții video: una care cuprinde o generoasă selecție de interviuri video cu artiste contemporane și o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. „Fenomenele culturale și artistice au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Absența remarcării și creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăților patriarhale cu o puternică influență machistă. Recuperarea istorică a prezențelor feminine și a rolului lor a depășit faza activistă a feminismului și încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale și culturale de o mare importanță istorică” a declarat Cosmin Nasui, curator și istoric de artă. Expoziția este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării și două proiecții video: una care cuprinde o generoasă selecție de interviuri video cu artiste contemporane și o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. Publicul va putea admira lucrări de artă de la peste treizeci de artiste. Latura inedită a expoziției este prezentarea, ca index și ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puțin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare și reevaluare istorică. „Expoziția își propune să prezinte strategia Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal în documen-tarea creației artistice a zilelor noastre. De asemenea, cu acest prilej se dorește deschiderea unor noi căi de colaborare și crearea unei platforme de cercetare pentru colecțiile de artă contemporană și proiecția dezvoltării lor în viitor” a precizat Robert Ștrebeli, curator al Muzeului de Artă Contem-porană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Lucrările din expoziție fac parte din colecția Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Nasui Collection & Gallery. Itinerarea la Muzeul de Artă Brașov în 2018 va aduce expoziției lucrări din colecția acestuia.

Publicația „Centenarul femeilor din arta românească”, în curs de apariție la editura PostModernism Museum, 2017, ISBN 978-606-93751-8-1, este alcătuită din studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste. De asemenea, publicația conține un index de peste 850 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie.
Marți 28 noiembrie 2017, cu ocazia lansării programului național al Centenarului, va avea loc masa rotundă cu tema „Centenarul femeilor din arta românească” la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Lasa un mesaj