Reader on Board / Cititor la Bord - cărți pentru pasagerii Aeroportului Internațional Sibiu

Reader on Board / Cititor la Bord - cărți pentru pasagerii Aeroportului Internațional Sibiu

Un fond de carte a fost pus la dispoziția pasagerilor Aeroportului Internațional Sibiu, în regim gratuit. Readers on board este un serviciu nou de bibliotecă publică în spații neconvenționale. Acțiunea Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu este realizată în colaborare cu Aeroportul Internațional Sibiu și cu participarea partenerilor România EduCab și KeepCalling Team. 

Zona Sosiri a aeroportului sibian s-a aglomerat pentru a întâmpina, cu aplauze și entuziasm, un nou serviciu de bibliotecă publică care va funcționa din această seară, începând cu ora 22:00, într-un spațiu neconvențional, elegant, cu un trafic mare: Zona Plecări (curse interne și externe), după controlul de Securitate. Întregul protocol al inaugurării a fost creat ținând cont de măsurile de Securitate specifice zonei. Au fost prezente oficialități din partea Consiliului Județean Sibiu, a Primăriei Municipiului Sibiu, directorii instituțiilor partenere, reprezentanți ai asociațiilor implicate în proiect, bibliotecari astriști care au contribuit la realizarea și implementarea Campaniei Reader on Board | Cititori la Bord, pasageri deja interesați de oferta noului serviciu constituit. Evenimentul a fost deschis de către dl. Marius Ioan Gîrdea, Directorul General al Aeroportului Internațional Sibiu, gazda proiectului, care a descris parcursul și termenii parteneriatului cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. „Ne dorim să îmbunătățim constant experiența în aeroport a pasagerilor care ne trec zilnic pragul. În acest sens, ne propunem ca proiectul Reader on Board | Cititor la bord să reprezinte încă o etapă dintr-un șir de acțiuni care să ofere o nouă perspectivă timpului de așteptare al pasagerilor, lectura fiind mult mai accesibilă de-acum în spațiul neconvențional reprezentat de aeroport.” (Marius Ioan Gîrdea).

Doamna Christine Manta-Klemens, Vicepreședinta Consiliului Județean Sibiu, pe lângă felicitări și cuvintele de încurajare adresate celor care au creat această oportunitate culturală pentru pasagerii AIS, a donat câteva volume care vor fi integrate în fondul de carte Reader on Board | Cititor la Bord. ”Mulțumesc colegilor care au avut această inițiativă aparte și tuturor celor care au ajutat la punerea în practică. Ne dorim ca aceste cărți să călătorească departe și alte cărți să le ia locul aici pe rafturile din aeroport, astfel încât să existe continuitate. Am venit și eu pregătită să dăruiesc câteva cărți și albume, atât din partea mea personal, cât și din partea Consiliului Județean Sibiu. Îi încurajez și pe alții să facă acest lucru. (Christine Manta-Klemens)

Apoi, ștafeta prezentării a fost dată Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, directorului Silviu Borș, care a descris rolul pe care biblioteca publică îl deține în această epocă nu doar a vitezei și a mobilității, ci și a informației și a informării în timp real. Condiții în care, Biblioteca publică sibiană nu doar că se ”adaptează”, ci creează noi servicii și ferestre de oportunitate într-o manieră modernă, într-o formulă de marketing care repoziționează transferul de informații pe diferite medii și în spații, iată, neconvenționale. ”Împreună cu echipa de specialiști pe care o conduc, garantăm sustenabilitatea proiectului, prin identificarea de noi parteneri, prin realizarea de acțiuni interactive de promovare, atât în mediul offline, cât și online. Suntem mândri de ceea ce am realizat, dar mai cu seamă responsabili pentru felul în care va funcționa noul serviciu de bibliotecă, de lectură și împrumut carte, eliberat de stresul returnării la termen.” (Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu)

Anca Vasilescu, inițiator și coordonator proiect din cadrul Compartimentului Metodic. Comunicare. Programe al BJA, a adus în spațiul dedicat inaugurării atmosfera specifică călătoriei cu avionul, întâmpinând pe cei prezenți cu urarea Bine ați venit pe Reader on Board, o platformă de lectură la înălțime!, urmată de descrierea întregului proces, de la idee, la materializare: ”Când lucrurile sunt frumos aranjate, strălucitoare, cu greu îți mai aduci aminte de etapele intermediare. Și vreau să îi aplaud și să le mulțumesc colegilor de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și voluntarilor, pentru suport, efort, ajutor, pentru că împreună am pus aripi imaginare cărților și aripi interioare cititorilor călători!”

Așadar, din 26 iulie 2018, peste 1500 de u.b. (unități de bibliotecă) care alcătuiesc fondul de carte în limbile engleză, română, germană, maghiară, franceză, spaniolă, italiană, sunt puse la dispoziția pasagerilor Aeroportului Internațional Sibiu, în regim gratuit, cu scopul încurajării lecturii în spații neconvenționale și a petrecerii timpului de așteptare într-un mod plăcut și util. Titlurile selectate se încadrează în diferite domenii, preponderent beletristică, management, istorie și tradiții locale, dezvoltare personală, carte pentru copii. ”Recomandăm returnarea volumului, atunci când este posibil, în două variante: în raftul din aeroportul sibian sau la sediul central al Bibliotecii. Când situația anulează posibilitatea de întoarcere a cărții în colecție, acesteia îi revine automat statutul de ”ambasador al Bibliotecii publice sibiene” într-o casă, într-o școală, într-un raft al unei biblioteci de pe un alt meridian, într-o altă colecție de carte, acolo unde este nevoie de ea, conectând personajele lumii într-o rețea de cititori made in Sibiu, România. Toate volumele sunt marcate cu însemnele campaniei și cu adresele de contact, adresele bazelor noastre de date, pagina FB a campaniei, etc.” (Anca Vasilescu, coordonator proiect)

Evenimentul s-a bucurat și de prezența Andreei Miron și a Silvanei Tatu din partea KeepCalling Team, precum și de o delegație sosită de la București, via România Educab, alcătuită din doi bravi voluntari, Roxana Nicolaescu și Mihai Lupu.   

Menționăm că Reader on Board | Cititor la Bord este un program susținut de Consiliul Județean Sibiu.

text de: ANCA VASILESCU

Lasa un mesaj