„Cântece din Țara Oltului” - final de proiect

„Cântece din Țara Oltului” - final de proiect

Peste 100 de persoane au participat luni, 13 noiembrie 2017, la evenimentul de închidere a proiectului „Cântece din Țara Oltului”. Cu acest prilej a fost lansată publicația „Cântece din Țara Oltului” și au fost prezentate expoziția indoor și secvențe video din  timpul cercetărilor în teren.

 

În ultimele şase luni, Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu au derulat un amplu proiect de cercetare și valorificare a importantului patrimoniu imaterial ce ilustrează semnificația cântecelor în cultura tradițională din Țara Oltului – subzona Avrig. Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, s-a desfășurat pe două paliere: cercetări de specialitate și activități de conștientizare a publicului. În cifre, proiectul „Cântece din Țara Oltului” a însemnat: 6 luni de derulare, aproximativ 1.000 km parcurși între Sibiu și localități din Țara Oltului, 100 de colaboratori, 5 chestionare de specialitate cu circa 100 de întrebări, peste 300 de cântece și variante ale lor, peste 4.500 de fotografii, 100 ore de filmare, o expoziție și o publicație.

Alături de oamenii din Țara Oltului

Momente încărcate de emoție şi bucurie, ieri, la evenimentul care a marcat finalul proiectului cultural „Cântece din Țara Oltului”, inițiat de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Evenimentul a fost onorat de doamna Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Județean Sibiu, domnul Horațiu Marin, Subprefect al județului Sibiu, și membri ai comunităţilor din Avrig, Racovița, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos şi Sacadate – colaboratori în cadrul acestui proiect. Au luat cuvântul doamna Silvia Macrea - manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, domnul prof. univ. dr. Ilie Moise - etnolog şi specialişti din echipa de proiect: Maria Barna - cercetător şi Cosmin Verde - etnomuzicolog. În deschiderea evenimentului, Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, a vorbit despre importanța acestui proiect în contextul disoluției faptelor de cultură tradițională și le-a mulțumit colaboratorilor din localitățile cercetate: „Dumneavoastră sunteți cei care păstraţi specificul culturii tradiţionale din Țara Oltului, dumneavoastră vă implicaţi în promovarea acestor valori, dumneavoastră ne-aţi primit cu atâta căldură în casele dumneavoastră. Vă asigurăm de toată preţuirea şi de tot respectul nostru.”

Doamna Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu a declarat: „Vă felicit, oameni dragi, că ați reușit să păstrați aceste cântece care exprimă trăirile și emoțiile pe care comunitățile din care faceți parte le-au avut în diferite momente ale vieții: la nașterea unui copil, la nuntă, la plecarea tinerilor în armată, la nuntă, etc. Și vă mărturisesc că mi-ar plăcea să ating un caiet cu cântece vechi când mai vin la dumneavoastră în localitate. Felicit echipa de la Centrul Județean „Cindrelul-Junii”, condusă de Silvia Macrea, pentru munca de cercetare pe care o fac (…). Vă încurajez și vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Sibiu pentru a continua ceea ce ați început și a aduce cât mai mult din istoria și tradiția locurilor”. De asemenea, domnul Subprefect Horațiu Marin a felicitat echipa de proiect și oamenii din Țara Oltului pentru mândria cu care poartă costumul tradițional: „Nu cred că am fost vreodată într-o sală cu așa mulți oameni care păstrează tradițiile, oameni așa de frumoși. Vreau să vă spun că m-ați emoționat și cu siguranță, data viitoare când o să particip, din partea Instituției Prefectului, voi îmbrăca și eu costumul popular”. Etnologul Ilie Moise a rememorat campaniile de cercetare întreprinse în acest areal în anii 1973-1974 și în 1981-1982, precum și întâlnirile cu oameni deosebiți, „ce contribuie la păstrarea identității noastre, a acelor elemente care ne fac unici, recognoscibili în spațiul european.”

Cântecele din Țara Oltului și contextul în care acestea sunt performate au fost punct central al expoziției deschise în proiect, al publicației editate și al imaginilor video surprinse în timpul cercetărilor. Expoziția, concepută ca un produs cultural destinat publicului larg, și-a propus să reconstituie prin texte explicative, fotografii, versuri și transcrieri muzicale, importanța pe care cântecele o au în cadrul obiceiurilor legate de viaţa omului, a sărbătorilor de peste an, a muncii pe câmp și în gospodărie. Publicația „Cântece din Țara Oltului” reunește o selecție de cântece reprezentative pentru arealul cercetat și pentru tipologia folclorului muzical din zonă.

În finalul evenimentului, au fost proiectate imagini surprinse în cadrul cercetărilor în teren, atât în timpul interviurilor cu colaboratorii, cât și la evenimentele in situ, organizate în localitățile cercetate.

Lasa un mesaj