Ceasul de buzunar al baronului Brukenthal expus la Sibiu

Ceasul de buzunar al baronului Brukenthal expus la Sibiu

Începând cu data de 1 septembrie 2016, vizitatorii din Palatul Brukenthal vor avea prilejul să viziteze, pentru prima dată după mai bine de o jumătate de secol, salonul oriental din aripa de nord (spațiu închis în anii ’50 și transformat în depozit). Tot din 1 septembrie, instituţia sibiană oferă publicului prilejul de a admira ceasul de buzunar al baronului.

Spre deosebire de salonul oriental din aripa de sud, încăperea prezintă un șemineu din teracotă, în stil rococo, element de artă decorativă singular între elementele decorative originale păstrate în Palatul Brukenthal.

În anul 2012, piesa a fost restaurată de expert restaurare metal, dr. Dorin Barbu (cu contribuția ceasornicarului sibian Hermann Filker) și a participat la o expoziție a Muzeului Național Brukenthal la Musée d’Art de la Ville de Luxembourg.Începând cu data de 1 septembrie ceasul se află pentru prima oară în expunere permanentă în România.Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal a fost realizat în atelierul ceasornicarului Jaques Ruegger din orașul elvețian Geneva, în perioada 1780 – 1800. Piesa măsoară 6,3 cm în diametru și cântărește 147 grame. În interior există două mecanisme independente, unul al ceasului și celălalt al dispozitivului muzical. Ambele mecanisme sunt funcționale în prezent.

În anul 2017, Muzeul Brukenthal împlinește 200 de ani de activitate publică.

Din data de 1 august, în cadrul proiectului „BEFORE 200”, Muzeul Național Brukenthal organizează o serie de activități în avanpremiera bicentenarului. Între aceste manifestări se află seria de expoziții fotodocumentare despre muzeele și colecțiile din România și deschiderea în curtea interioară a Palatului a expoziției de postere O poveste mai veche de 200 de ani sau Despre începuturile Muzeului Brukenthal. Tot în cadrul proiectului „BEFORE 200”  se va lansa simbolul, logo-ul și sloganul anului bicentenar 2017.

Simbolul 2017 este ceasul de buzunar al Baronului Samuel von Brukenthal deoarece, asemenea muzeului, poartă semnificația continuității și funcționalității.

Logo-ul 2017 este descris de graficianul Chris Balthes astfel: "Un logo simplu, esențial în forma sa și mesajul pe care-l transmite, un semn ușor de recunoscut, un reper grafic pentru comunicarea evenimentelor bicentenarului pe tot parcursul anului 2017. Cifrele numeralului 200 sunt desenate parțial în linie dublă, având un caracter geometric, dinamic și repetitiv. Nu s-a folosit un font existent în acest caz, inscripția fiind personalizată. Cromatica în nuanțe de magenta exprimă naturalețe, apropiere, prietenie. Logo-ul poate fi folosit și în varianta alb/negru, ceea ce îi conferă flexibilitate și versatilitate, în funcție de context. Dincolo de aspectele formale, un accent deosebit s-a pus pe introducerea elementelor vizuale specifice, în cazul acesta simbolul ochiului, reprezentat de cele două zero-uri, care evocă și evidențiază contactul vizual și/sau actul privirii."

Sloganul 2017: Pentru noi timpul se măsoară în secole.

Enunțul sloganului sintetizează istoria Muzeului Brukenthal, fiind perfect ilustrat atât prin simbolul cât și prin logo-ul bicentenarului.

Lasa un mesaj