Cunoaștere, creativitate, pasiune și bună dispoziție  Bibliovacanța la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Cunoaștere, creativitate, pasiune și bună dispoziție Bibliovacanța la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Aflată la a zecea ediție de desfășurare, Bibliovacanța, programul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, adresat copiilor din ciclul primar și gimnazial, se bucură în continuare de succes și public numeros, fiind foarte solicitat de copiii și părinții care doresc o modalitate plăcută pentru petrecerea zilelor de vacanță.  Programul este pus la dispoziția școlarilor, în mod gratuit, de către bibliotecarii Compartimentului pentru Copii și Tineret, susținuți de o echipă tânără de elevi pasionați și pricepuți, și are drept scop aducerea copilului mai aproape de carte, de bibliotecă, prin îmbinarea lecturii cu jocul. În cadrul acestui proiect, se derulează o serie de activități, în funcție de categoria de vârstă, precum: căsuța cu povești, cursuri de limbi străine, de dans sau bune maniere, ștafeta poveștilor, ateliere creative (origami, desen, bricolaj), vizionare de film, concursuri interactive pe diverse teme, istoria în legende și mituri, fabrica de teatru, noțiuni de comportament civic, educație fizică etc.  

Pe lângă stimularea interesului pentru lectură sau antrenarea imaginației în atelierele creative, copiii se bucură de socializare, de comunicare cu ceilalți și au ocazia să experimenteze zilnic diverse modalități de interacțiune (individual sau în echipe) și să observe diferite situații, puncte de vedere sau reacții, toate acestea constituind experiențe importante, menite să contribuie în viitor la dezvoltarea social-emoțională, cognitivă și de limbaj a micuților.

„Copiii vin la noi cu drag deoarece aici pot găsi un spațiu de joacă și lectură confortabil, o atmosferă plăcută, iar activitățile le trezesc interesul în mod real. Poate că, uneori, nu toți copiii aderă la toate formele de învățare sau modalitățile de divertisment propuse de bibliotecă, dar în cadrul acestui program există multă flexibilitate. Iar noi ne adaptăm în permanență nevoilor celor mici și, cu sprijinul elevilor care ne ajută voluntar, reușim să menținem o atmosferă de bună dispoziție și să oferim o mulțime de activități educative și distractive. Aici punem accent pe exersarea unor abilități sau experimentarea unor noi deprinderi și de aceea realizăm acest demers prin joc și joacă. Deși programul are stabilit un cadru general de derulare, în timpul cursurilor și atelierelor, copiii au libertate de alegere a modalităților de abordare, sunt încurajați să se implice activ și să ia singuri decizii.” – Ana Coca, bibliotecar în cadrul Compartimentului pentru Copii și Tineret.

Așa cum descrie Daniela Sava, bibliotecar în cadrul Compartimentului pentru Copii și Tineret, „programul de vacanță organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu pe perioada verii constituie o frumoasă călătorie plină de aventuri în care copiii, prin atelierele la care participă, își petrec timpul într-un mod plăcut, își fac noi prieteni și acumulează cunoștințe din mai multe domenii, reușind să își formeze anumite aptitudini și deprinderi  prin confecționarea unor decorațiuni sau  prin participarea lor ca actori în diferite piese de teatru. Sperăm că timpul petrecut de școlari la aceste cursuri și ateliere este plăcut și că găsesc ceva instructiv în fiecare activitate desfășurată. Trebuie să recunoaștem că un merit deosebit în activitățile derulate îl au tinerii voluntari care susțin cu entuziasm programul bibliotecii și îi îndrumă și ajută activ pe copii”.

Întregind echipa bibliotecarilor care se dedică activităților destinate școlarilor, Paula Mihalache mărturisește: „Atelierele practice în care ne punem imaginația și îndemânarea la treabă, fie că meșterim decorațiuni, fie că desenăm eroi de poveste, constituie nu doar momente de relaxare creativă, ci și de  interacțiune cu ceilalți. Sunt ocazii în care copiii pot comunica între ei, se pot ajuta reciproc, dezvoltând astfel ideea de lucru în echipă. Prin participarea la aceste activități creative, copiii își dezvoltă îndemânarea și fantezia, experimentează gestionarea diverselor situații în grupul de lucru, dar și spiritul de cooperare, negociere sau competiție. Cea mai mare satisfacție apare la final, atunci când obiectele sunt terminate și se pot mândri cu dovada muncii lor”.

La activitățile desfășurate în cadrul programului Bibliovacanța revin cu drag și copii care au participat anii anteriori, semn că au găsit la bibliotecă activități interesante, s-au simțit bine și au legat prietenii. 

Pentru programul din vacanțele viitoare, bibliotecarii astriști au în vedere includerea mai multor activități legate de cultură civică, educație ecologică, alimentație sănătoasă, muzică, educație rutieră, precum și atragerea unor specialiști (educatori, profesori etc.) dispuși să susțină activitățile educative și creative ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

 

Monica Marin, bibliotecar

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Lasa un mesaj