,,Eu cânt lume pentru tine” - interviu cu Alina Bîcă, solista Ansamblului ,,Cindrelul Junii Sibiului”

,,Eu cânt lume pentru tine” - interviu cu Alina Bîcă, solista Ansamblului ,,Cindrelul Junii Sibiului”

Doineşte atât de frumos, încât publicul o întâmpină cu aplauze la fiecare apariţie. Însăşi ,,doamna munţilor”, renumita interpretă de folclor din Ardeal, Lucreţia Ciobanu a încurajat-o să interpreteze doină. Are un timbru vocal aparte, o voce caldă, duioasă, cristalină, a cărei strălucire în glas stârneşte emoţia şi admiraţia spectatorilor de fiecare dată când se află pe scenă. Alina Bîcă, talentata şi frumoasa solistă a Ansamblului Profesionist ,,Cindrelul Junii Sibiului” este iubită şi apreciată, pentru că nu cântă doar cu vocea, ci şi cu sufletul.

Claudia Buidan: Când ți-ai descoperit talentul muzical?

Alina Bîcă: Cânt de micuţă şi tot de atunci îndrăgesc cântecul popular. Îmi aduc aminte de vacanţele petrecute la ţară, cand bunica mea, mă surprindea adesea fredonând prin casă, atunci când nu era nimeni de faţă.

C.B.: De la cine ai moştenit vocea atât de frumoasă?

A.B: Mama mea cânta foarte bine. Felul în care doinea era cu totul aparte. Din păcate, nu a urmat o carieră artistică.

C.B.: Când a avut loc întâlnirea cu publicul?

A.B: Am cântat pentru prima dată în faţa unui auditoriu în clasa I, la serbarea de sfârşit de an. Îmi amintesc şi acum melodia populară cu care m-am prezentat în faţa dascălilor, a părinţilor şi a colegilor mei: ,,Bade pălărie nouă". Apoi, an de an am cântat la diferite serbări şcolare.

C.B.: Ai participat la concursuri și festivaluri...?

A.B.: Da, am participat la numeroase astfel de competiţii. Primul de acest fel a fost ,,Cireşarii", care s-a desfăşurat chiar în oraşul meu natal, Cisnădie. Aveam 10 ani pe atunci. Am obţinut premiul I, loc pe care l-am ocupat şi la ediţiile următoare ale acestui concurs.  În 1995, la Tulcea, am primit titlul de laureat la Festivalul de Folclor al Copiilor ,,Peştişorul de aur", alături de Ceata Junilor a Cercului Militar din Sibiu. În 1992, la Târgu Jiu, m-am clasat pe locul al doilea la concursul ,,Pe fir de   baladă”. A urmat apoi concursul ,,Moştenire din bătrâni" de la Avrig, unde am primit premiul I. Cel mai important dintre toate a fost însă, trofeul ,,Maria Tănase", obţinut la Craiova, în 1995. Este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică populară din ţară. În urma participării la acest festival, au urmat primele apariţii la Televiziunea Română şi primele înregistrări la Radio Bucureşti.

C.B.: Când ai devenit solist profesionist de muzică populară?

A.B: Trecerea la acest statut s-a produs relativ repede. Am avut şansa ca, imediat după Festivalul ,,Maria Tănase”, să particip la concursul pentru ocuparea postului de solist vocal susţinut de Ansamblul Profesionist ,,Cindrelul Junii Sibiului”, în anul 1996.  Datorez acest lucru regretatului maestru coregraf, Ioan Macrea, căruia ii port o adâncă recunoştinţă, pentru că a fost cel care m-a îndemnat să concurez.

C.B.: Ce turnee ai realizat de-a lungul anilor?

A.B.: Am plecat pentru prima dată în 1995, la Chişinău, împreuna cu soliştii Vasilica Dinu, Nicolae Furdui Iancu, Zorica Savu şi Maria Iliuţ, o interpretă consacrată din Republica Moldova. Spectacolul a avut loc la Sala Radio, sub conducerea maestrului dirijor Nicolae Botgros.  Au urmat şi altele, în ţari precum Germania, Franţa, Olanda sau Spania. Cel mai răsunător a fost în 1996 în China, unde am participat împreună cu colegii mei de la Junii Sibiului. Am petrecut acolo aproape şase luni. A fost interesant pentru noi să cunoaştem altă cultură şi civilizaţie.

C.B.: Cum ţi-ai format repertoriul? De unde îți culegi cântecele?

A.B: Copilă fiind, am învățat să cânt melodii din aproape toate zonele folclorice ale ţării. Acest lucru mi-a folosit mai târziu, pentru că, astfel mi-am format o idee despre fiecare zona etnografică. Ajunsă la maturitate, am realizat că cel mai bine mă identific cu Mărginimea Sibiului. Mi-am format astfel un repertoriu specific, care să mă reprezinte cel mai bine. Astăzi, ca solist profesionist, interpretez cu mare drag piese caracteristice Marginimii: învârtită, jiană, hațegană sau doină. Aceste melodii le-am adunat de-a lungul anilor din Poiana Sibiului, Jina, Sălişte, Tilisca, dar și din alte sate din regiune.  Din fericire, eu am avut șansa de a culege folclor din mediul rural. Colindam Marginimea, căutând pe la oamenii locului, cântece populare de demult, care s-au născut acolo, în lumea satului transilvănean, melodii vechi auzite de la părinții și bunicii acestora, sau de la bătrânii comunei. În ultimii ani, am avut propria contribuție, adică mi-am creat singură o parte dintre texte. Acestea se regăsesc în cuprinsul celui mai recent album al meu: ,,Eu cânt lume pentru tine”.

C.B.: Câte albume muzicale ai imprimat?

A.B: Pana în prezent am ajuns la patru compact-discuri. Pe primul l-am înregistrat în 1994, în colaborare cu regretatul solist Dumitru Giurcă-Notar, intitulat ,,Tot trecând la mândra dealu`". Apoi, în 2001 am imprimat al doilea album ,,Din Sibiu în Marginime", iar în 2008, pe cel  de-al treilea, ,,Dragu mi-i că ştiu cânta". În 2015, am înregistrat cel mai recent album al meu, ,,Eu cânt lume pentru tine”.

C.B.: Care dintre aceste compact-discuri îți este cel mai apropiat de suflet?

A.B: Toate cântecele îmi sunt la fel de dragi, pentru că poartă în ele un crâmpei din sufletul meu. Poate cel mai recent album ,,Eu cânt lume pentru tine” ar avea ceva în plus față de celelalte, prin faptul că vocea mea a atins acum maturitatea deplină, repertoriul este foarte vast, spre deosebire de celelalte. Referitor la calitatea sunetului imprimat în studio, aceasta este impecabilă datorită Orchestrei Jidvei România, condusă de maestrul dirijor Stelian Stoica. În momentul în care interpretez o melodie, indiferent de contextul în care mă aflu, fie că sunt în sala de concert, fie în studiolul de înregistrări, cânt cu pasiune și dăruire. Dacă reușesc astfel să aduc un zambet pe chipul celor care mă ascultă, atunci mă declar mulțumită.

C.B.: Ce semnificație are pentru tine costumul popular?

A.B: Pentru mine acesta reprezintă cartea de vizita a unui interpret de folclor. Maniera în care te prezinți în fața publicului, pornind de la ținută şi ajungând la repertoriu este esențială, pentru că în acest mod te va percepe publicul.  Din respect pentru spectatori, eu urmăresc de fiecare dată să port cu demnitate costumul popular, pentru că acesta este de fapt identitatea noastră națională. Am câteva costume populare cu ii cusute manual, dar și un pieptar autentic, foarte vechi, pe care mi l-a dăruit o familie dintr-un sat din Sibiu, mare iubitoare de folclor.

C.B.: Ce comunici publicului prin cântec?

A.B: Prin melodiile mele vreau să transmit bucurie și emoție. Eu sunt convinsă că harul pe care mi l-a dat Dumnezeu are un scop: să aduc alinare celor care mă ascultă și celor care se regăsesc în aceste cântece. Încerc să le fac viața mai frumoasă. Am citit undeva o inscripție a unui faraon din Egiptul Antic, care spunea aşa: ,,Pomeneşte-mi numele şi mă faci nemuritor". Mi s-a părut interesantă aceasta cugetare şi plină de consistenţă. Mărturisesc că mă identific cu această filozofie de viaţă, pentu că şi eu ca artist, tind către acest lucru.  Mi-aș dori ca prin cântecele mele să rămân în amintirea oamenilor. Dacă reușesc, înseamnă că mi-am împlinit menirea pe acest pământ.

C.B.: Se apropie Sfintele Sărbători de Paşti.  Transmiți - cu acest prilej – un mesaj cititorilor noștri?

A.B.: Atât cititorilor dumneavostră, cât și tuturor românilor le doresc ca aceste sărbători pascale să îi găsească sănătoși, cu credință și iubire alături de cei dragi!

Lasa un mesaj


Comentarii

APieluttigiope @ 06/10/2018, 7:29
Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-professionnel/
APieluttigiope @ 22/09/2018, 18:37
Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pharmacie-paris/
KevinMOm @ 15/08/2018, 20:27
Sexual relationship is a pleasurable give to get relationship with one?s partner. If anything goes completely wrong within this give and take process, it's enough to derail the connection. But anything sometimes happens that is certainly unpredictable. Moreover, able to keep a proper sexual relationship means keeping oneself physically healthy. So any kind of sexual disfunction should be given utmost care. One such health risk is erection dysfunction commonly present in men. Unable to keep a proper and prolonged penile erection leads to erectile dysfunction. This is infact a critical problem for maintaining a normal sexual relationship. So when there arises a real problem it?s smart to treat it rather than sitting quiet.

The choice relating to the various available treatments involve treatment using a proper medicine. Response to a dental agent such as Levitra can be very effective within this context. Studies show that erectile dysfunction is especially due to insufficient blood circulation to the penis? veins and insufficient stimulation also. Practising oral therapy of Levitra raises the rate of the circulation of blood that gradually stimulates the penis resulting in a hard erection, adequate with an intercourse.Levitra is one such drug which can be found to be extremely effective. Clinically it has been proved that it even conditions patients that are suffering from various medical problems like high blood pressure, high-cholesterol or diabetes. A lot of men, who took Levitra for the first time, responded positively for gaining high recovery rate. Besides, it's been also found it can be also taken along with other medicines utilized to treat other medical conditions.

<a href="https://www.cialispascherfr24.com/cialis-tadalafil-20mg-pas-cher/">https://www.cialispascherfr24.com/cialis-tadalafil-20mg-pas-cher/</a>
Thomasrar @ 19/04/2018, 20:19
Living in France is one thing desired by many individuals. If you want to live in France then you have to get French property. You can read the advertisement section of the newspapers which has the section of houses for sale in France. After making a suitable choice, you should research about the properties for sale in France. French property is now a days very much wanted also.

If you want to live in France and spend your life there you should select a proper house. French property is not cheap and you need to make a major investment. You must also know about the properties for sale in France at various locations. The houses for sale in France come in different prices depending on the location