Interviu cu Dumitru Budrala - directorul Astra Film Festival

Interviu cu Dumitru Budrala - directorul Astra Film Festival

Realitățile momentului surprinse în documentarele Astra Film Festival. Interviu cu Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

Claudia Buidan

Între 16 și 22 octombrie,  Sibiul devine capitala  filmului documentar.  În cele  7 zile de festival, vor avea loc proiecții ale celor mai noi și captivante filme românești și străine, concerte, instalații multimedia, dar și alte evenimente  cinematografice. Despre culisele ediției cu numărul 24, am stat de vorbă cu Dumitru Budrala, directorul festivalului:

Claudia Buidan: Cum sunt filmele de anul acesta faţă de cele din cadrul ediţiei precedente?

Dumitru  Budrala:  Am încercat și în aceasta ediție să aducem la Sibiu cele mai importante și mai actuale filme la secțiunea competițională. Realitățile arzătoare ale momentului sunt surprinse în selecția AFF 2017. Criza din Siria, aspecte legate de familie,  experiențe,  trăiri de pretudindeni, fenomene mai mult sau mai puțin bizare, dar cu siguranță reale, sunt surprinse și anul acesta în selecția a peste 130 de filme care vor satisface exigențele publicului cinefil.

C.B: Care au fost criteriile pe baza cărora au fost selectate?

D.B: Criteriul principal de selecție este întotdeauna calitatea filmelor.  Diversitatea temelor abordate este, de asemenea, un alt element foarte important. Spectatorii vor avea oportunitatea de a alege dintr-o gamă foarte variată, filmele fiind grupate în secțiuni tematice în funcție de subiectul portretizat. Am încercat să ținem cont de toate gusturile publicului prezent la festival și să propunem un program adecvat.

C.B: Ce ne puteți spune despre cinematografia documentară  românească și ce documentare românești vor fi prezente în acest an la Astra Film Festival? Ne puteți spune și câteva nume de documentare străine a ediției din acest an?

D.B: Cinematografia documentară românească a crescut foarte mult în ultimii ani, iar Astra Film Festival a avut un rol important în această evoluție.  De 24 de ani,  funcționăm ca o rampă de lansare pentru producțiile românești de non-ficțiune. Anul acesta un proiect dezvoltat în cadrul  AFF,  Romanian Docs in Progres,  program care oferă documentariștilor diverse forme de sprijin pentru realizarea de film de nonficțiune, este selectat în competiție. Vorbesc depre Phoenixxx, un documentar incisiv și deschis care va avea premiera mondială la AFF și care spune povestea a două femei tinere care fac videochat, o meserie la care România este lider pe piața mondială.  Printre  producțiile  autohtone  se numără  Țara moartă,  a lui Radu Jude, un film despre antisemitismul românesc, Eu sunt Hercule, regizat de Marius Iacob, care portretizează  paradisul  ofilit  post-comunist de la Băile Herculane sau Planeta Petrila, în regia lui Andrei Dăscălescu, care arată lupta unui artist activist împotriva dărâmării clădirilor istorice ale minei Petrila. Aș menționa la filme străine producțiile cele mai recente ale unor autori consacrați în filmul documentar:  Homo sapiens,  în regia lui Nikolaus Geyrhalter, o poveste într-o notă distopică a unui posibil viitor post-umanitate, Mrs. Fang,  regizat de Bing Wang,  o privire fără menajamente înspre familiile sărace din China sau La vest de Iordan, o poveste din teritoriile palestiniene ocupate, dar și multe multe altele.

C.B: În România considerați că s-a schimbat percepția asupra filmelor documentare în toți acești ani?

D.B: Pe lângă studenți sau specialiști preocupați în mod direct de filmul documentar, publicul consumator este într-o creștere continuă. Anul trecut, 85.000 de spectatori au urmărit proiecțiile și evenimentele AFF. Acest public copleșitor de numeros ne demonstrează interesul pe care oamenii îl acordă filmului de nonficțiune. Ne așteptăm ca numărul lor să crească de la ediție la ediție.

C.B: Ce ne puteți spune despre, organizarea pentru a doua oară, a secțiunii ,,Viitorul e azi”?

D.B: După succesul înregistrat  anul trecut, era normal ca secțiunea ,,Viitorul e azi” să revină cu un program complex. Încercăm să menținem AFF ca o platformă conectată la ultimele inovații tehnice din domeniul filmului documentar și ne-am dorit ca și ediția de anul acesta să aducă publicului cinefil o experiență cinematografică de calitate, cu o selecție a celor mai noi producții full-dome, VR sau video 360. Domul din Piața Mare revine, iar ca element de noutate aș dori să menționez prezența unor producții românești de VR la festival.

C.B: Ce nume importante de regizori, producători, directori de filme documentare vor fi prezenți la Sibiu, în cadrul acestei ediţii?

D.B: Majoritatea proiecțiilor vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu regizorii filmelor, spectatorii având oportunitatea de a-i cunoaște și de a afla detalii din spatele camerei de filmat. Un moment extrem de important din programul festivalului este întâlnirea cu profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii şi cei mai importanţi teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universităţii de Stat din San Francisco (San Francisco State University) şi preşedinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), care va analiza în faţa publicului festivalier filmul "Grizzly Man" al regizorului Werner Herzog. Un eveniment emoționant și de-a dreptul istoric la AFF în această toamnă este lansarea după 35 de ani a filmului Baloane de curcubeu, o capodoperă românească, un film cu un destin nefast, supus cenzurii comuniste, aproape pierdut în crepusculul timpului.  Publicul festivalier va avea ocazia de a participa la o discuție cu regizorul filmului, Iosif Demian și cu echipa de producție.  Îi invităm cu drag pe pasionații de film documentar, și nu numai pe ei, la ediția a 24-a a AFF să vizioneze colecția de filme pe care am ales-o pentru ei și să participe la discuțiile, atelierele și concertele pe care care le-am pregătit.

Lasa un mesaj