Teatrul de Balet Sibiu face un nou pas înspre dansul contemporan

Teatrul de Balet Sibiu face un nou pas înspre dansul contemporan

Teatrul de Balet Sibiu face un nou pas înspre dansul contemporan, cu două spectacole în premieră absolută, „Șapte singuratici într-o zi de iarnă” și „Când întunericul devine lumină”.

Două povești ne-au deschis drumul spre singurătate, pe scena Teatrului de Balet Sibiu. Finalul lunii aprilie a făcut posibil un moment introspectiv, în care fiecare persoană din public s-a regăsit într-o mică sau mai mare măsură într-o singurătate acută și neînțeleasă până de curând. Spotlight-ul a fost în prima parte a serii al Marianei Gavriciuc. Tânăra coregrafă a avut oportunitatea de a prezenta publicului sibian un spectacol de excepție, în care solitutinea a fost elementul central. „Șapte singuratici într-o zi de iarnă” arată mai multe povești, dificil de interpretat, dar cu o calitate puternică – aceea de a ne face să înțelegem mai bine persoana de lângă noi și propria-i singurătate.

Mariana Gavriciuc a venit pentru prima dată la Sibiu cu un spectacol pe care l-a repetat doar de 3 ori cu dansatorii TBS. Cu toate că repetițiile pentru „Șapte singuratici într-o zi de iarnă” au fost puține și intense, rezultatul final a constat într-un spectacol omogen, în care balerinii sibieni au fost încurajați să transmită singuri sentimentul de singurătate și încarcerare în propria ființă.

„Adesea fiecare dintre noi ajunge așa într-un fel de bulă în care ne trăim propriile sentimente, propriile probleme, ne din ce în ce mai greu să ne exteriorizăm, să transmitem și să comunicăm. Asta am încercat să transmit. I-am pus pe ei în medii diferite, cumva marcate simbolic, nu foarte evident, în așa fel încât fiecare spectator să citească sau nu acest mesaj, și i-am pus pe dansatori să transmită. Am încercat să lucrăm la nivel de emoție și la modul în care o transmiți. Nu m-am dus cu ei spre spectaculos, ci spre conținut. Eu nu le-am arătat aproape nimic oricum. Am vrut să scot din ei, pentru că eu cred că cea mai naturală și curată interpretare este cea care iese direct din tine, nu cea pe care ți-o impun eu”, a spus tânăra coregrafă.

Spectacolul i-a avut în spotlight pe Naoya Kyuno, Ayaka Nagai, Xolisweh Richards, Joshua Legge, Marco Palamone, Andreea Simionaș și Samuel Rosek.

„Când întunericul devine lumină” – despre modul în care sufletul îți strălucește în spotlight

Daniel Alexandru Dragomir a fost cel de-al doilea coregraf al serii. Artistul a încercat să pună în scenă o poveste despre cum fiecare persoană percepe singurătatea, continuând astfel ideea Marianei Gavriciuc și reușind să creeze o punte de legătură între cele două spectacole. Dragomir a încercat să transmită modul în care fiecare individ își transpune solitudinea în exterior, atunci când iese din umbră.

„M-am jucat cu ideea de singurătate și cum o percepe fiecare. Fiecare dintre noi simte și exprimă singurătatea într-un mod diferit. Cred că a fost un spectacol greu de susținut și greu de văzut și asta am vrut să transmit, pentru că uneori când ești singur e mai greu să faci orice. Aici toți dansatorii au fost egali, toți au avut aceeași poveste și au dansat ca unul singur”, a explicat artistul.

Pentru Dragomir aceasta este cea de-a doua experiență la Sibiu. Coregraful a mai pus în scenă și spectacolul „Nu mai sunt eu”, o ofrandă adusă operelor lui Constantin Brâncuși.

„Când întunericul devine lumină” i-a adus în fața iubitorilor de balet pe Aina Sanxo, Ellena Nou, Elliot Bourke, Gabriella Delgado și Kirill Ermolenko.

Următoarele spectacole marca TBS sunt „Class Concert”, „Anna Karenina” și Gala de balet de Ziua Europei. Cele trei vor avea loc pe 6, 10 și 20 mai, în trei spații diferite, respectiv Biblioteca Județeană ASTRA, Cercul Militar și Sala Thalia.

Lasa un mesaj