După „Isvor. Enescu“, grupul Imago Mundi aduce la Sibiu „Isvor. Brâncuşi“

După „Isvor. Enescu“, grupul Imago Mundi aduce la Sibiu „Isvor. Brâncuşi“

Anul 2017 este anul comemorării a 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui artist Constantin Brâncuși iar ansamblul Imago Mundi propune o reevaluare a muzicii tradiționale românești din perspectiva artistului contemporan, printr-un nou proiect de calitate intitulat sugestiv „Isvor. Brâncuşi“.

Proiectul "Isvor. Constantin Brâncuși" este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reconstituire – vizuală și sonoră – a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „theatre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.
Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual (și completează scenografic) universul sonor imaginat în spiritul și onoarea operei brâncușiene.
După turneul sud-est/central european din această vară, turneu ce a inclus Belgrad (SRB), Budapesta (HU), Graz și Viena (AT), Turneul Național Imago Mundi – Isvor. Constantin Brâncuși 2017 este o continuare firească și necesară; un moment inspirat pentru a reaminti lumii legăturile „părintelui sculpturii moderne” cu școala de artă din România.
„Ne propunem prin acest proiect să-l recuperăm cultural pe Constantin Brâncuși – considerat deseori sculptor francez, noi credem că se trece prea ușor peste detaliile originii sale. Fiind unul dintre cei mai mari artiști români, unul dintre cei foarte puțini care au avut un impact cu adevărat major în arta și cultura mondială, a aduce în discuție opera și viața acestuia este un demers riscant – de cele mai multe ori, rezultatul unui astfel de proiect fiind tern, „corect” (din teama de a nu-l „desacraliza” pe Brâncuși), care provoacă mai degrabă îndepărtarea publicului decât trezirea interesului acestuia; sau, în cealaltă extremă, un rezultat „neconvențional” – pentru că, desigur, dacă șochezi publicul este un semn de dezinhibiție. În acest context, un proiect care își propune să vorbească despre Brâncuși folosind muzica (compoziție contemporană cu surse de inspirație eclectice și un melanj de sunete emise de instrumente culte / tradiționale) și arta foto/video (prin imagini care inspiră, fără a pretinde că explică) drept limbaje de exprimare, este un proiect original – în cel mai curat sens al cuvântului. Astfel, spectacolul audio-vizual al ansamblului Imago Mundi are o abordare directă, deschisă, plină de curiozitate, ludică fără a fi frivolă, serioasă fără a fi scorțoasă, inocentă fără a fi naivă; este un performance ingenios, coerent, solid, care continuă (și duce mai departe) seria „Isvor” – o serie de proiecte artistice dedicate surselor tradiționale ale artei și culturii românești“ a declarat Daniel Ivașcu – project designer / percuționist.
Proiectul „Isvor.Brâncuşi“ va ajunge la Sibiu în data de 1 noiembrie, la Sala Thalia. Biletele sunt disponibile pe site-ul http://www.kompostor.ro

Lasa un mesaj