Open Air Classics – concerte de muzică clasică în Județul Sibiu!

Open Air Classics – concerte de muzică clasică în Județul Sibiu!

”Open Air Classics” debutează miercuri 10 mai 2023 şi se va desfăşura în localități din Județul Sibiu, timp de cinci zile. Concerte educative, recital de chitară, concerte de muzică de cameră şi balet sunt propunerile primei ediții a proiectului. Intrarea la toate evenimentele este liberă. Evenimentul este organizat de Asociația ”Florescu-Fernandez&Friends” şi este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Național (AFCN).

Seria de evenimente debutează cu concertele educative dedicate elevilor de la  Şcoala Primară din Richiş în 10 mai de la ora 11:00, urmate de Gradiniţa cu program normal şi Şcoala Gimnazială din Biertan în 11 mai, la ora 11:00.

Primul concert de muzică clasică este programat în Curtea Bisericii Evanghelice din Alma Vii, în 12 mai de la ora 13:00 şi va fi susţinut de Duo Kitharsis. Concertul este denumit  F͟A͟N͟D͟A͟N͟G͟O͟, după noul album dedicat în totalitate muzicii din Spania, tărâmul pe care chitara se simte ca la ea acasă. Cei doi muzicieni – Dragoş Constantin Horghidan şi Alexandra Isabela Horghidan vor demonstra posibilitățile multiple ale chitarei, folosindu-se de varietatea elementelor sale de expresie, pentru a reda cât mai fidel un program ce a fost gândit pentru a readuce spre atenția publicului o scânteie din chintesența muzicii spaniole. În program vor putea fi ascultate lucrări de Félix Máximo López, Pablo De Sarasate, Francisco Tárrega, Isaac Albéniz, Enrique Granados, Manuel De Falla, Joaquín Rodrigo.

Tot în 12 mai, de la ora 19:00, în incinta Bisericii Fortificate din Richiş este programat un concert cu “Trio Greluş” format de clarinetiștii Florin Greluș și Radu Greluș alături de fagotistul Ovidiu Borz și organista Karina Fernandez Samodaiev. Artiștii vor interpreta lucrări de A. Reicha, W.A. Mozart, B. Bartok și J. Brandon.

Ziua de sâmbătă 13 mai 2023, va debuta la ora 13:00, cu o premieră: un concert de muzică clasică într-un spaţiu unic - grădina unei case a localnicilor din Ighişu Vechi, susținut de Elena Borz (vioară), Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Ioana Şult (violă) și  Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel).  Aceștia vor interpreta lucrări pentru trio si cvartet de corzi de W.A.Mozart și L. Van Beethoven. Același program va fi prezentat şi în incinta bisericii Fortificate din Biertan, unde concertul extraordinar este programat la ora 18:00, cu participarea organistei Karina Fernandez Samodaiev care va interpreta lucrări de J. S. Bach, D. Buxtehude și Trond Kverno.

Ultima zi a festivalului, duminică, 14 mai este rezervată publicului din Sibiu. La ora 13:00 pe terasa cafenelei NOD din Piaţa Aurarilor sibienii se vor bucura de un concert intitulat “Jazz in the City”. Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel electric), Monica Florescu (pian), Andrei Marcovici (percutie) şi Homocianu Cornel (contrabas), vor interpreta lucrarea lui Claude Bolling - Suita pentru violoncel şi Jazz Piano trio.

Open Air Classics se va încheia cu un Concert de Gală care se va se va desfăşura de la ora 19.00, în Biserica Evanghelică Sf. Maria din Piaţa Huet. În cadrul acestui eveniment vor participa toți artiștii acestei serii de concerte fiecare ansamblu prezentând o parte din programul oferit în decursul acestor cinci zile. Lucrarea de jazz de C. Bolling va fi însoţită de secvenţe de balet puse în scenă de Ayaka Nagai şi Kenichi Murata sub îndrumarea coregrafei Aleisha Gardner de la Teatrul de Balet Sibiu. Acest eveniment va fi transmis live pe internet, pe pagina de facebook a Asociaţiei “Florescu-Fernandez&Friends” de către Livestream Romania.

Accesul publicului este liber la toate evenimentele din cadrul proiectului, în limita locurilor disponibile.

“Open Air Classics” este organizat de ASOCIAȚIA ”Florescu-Fernandez&Friends” şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Parteneri: Primăria Biertan, Asociaţia Pro Richiş Transilvania, Consistoriul Districtual Evanghelic C.A. Mediaş, Parohia Evanghelică C.A. Biertan

Parteneri media: Hermannstadter Zeitung, Sibiu 100%, Profil Cultural

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.”

Lasa un mesaj